Iznenadite svog psa uz domaće kolačiće za pse.
Kolačići za pse idealna su poslastica za vašeg ljubimca. Razmišljali ste ispeći ih svojem psu, ali ipak vam se čini jednostavnije kupiti gotove pseće poslastice u zooplus internetskoj trgovini? Možda je kupnja brža, ali sigurno nije toliko zabavna kao priprema kolačića. Postoji još mnogo dobrih razloga zašto se trebate sami primiti pečenja. Ovdje možete saznati što su to domaći pseći kolačići, kako se pripremaju i čuvaju. Osim toga, donosimo vam i ukusne recepte koji će se vašem psu sigurno svidjeti.
Prednosti domaćih psećih kolačića
Sama izrada psećih kolačića ima prije svega jednu presudnu prednost – znate im sastav! Mnogi industrijski proizvedeni pseći kolačići i poslastice sadrže boje, konzervanse ili čak šećer, odnosno sve nezdrave sastojke. Ako pak sami uzmete pjenjaču u ruke i pripremite kolačiće, točno ćete znati koje ste sastojke koristili. Osim toga, sami najbolje znate što vaš pas voli i koju hranu može dobro probaviti. Još jedna prednost: štedite novac jer su troškovi sastojaka obično vrlo mali, a većinu već sigurno imate u smočnici.
Koje sastojke odabrati?
Kombinacije sastojaka u psećim kolačićima su neograničene, pod uvjetom da koristite hranu koju vaš ljubimac može podnijeti. Šećer, čokolada ili grožđice su, naravno, zabranjeni. Najbolje je upotrebljavati sastojke koji su za vašeg psa zdravi. Tako možete nagrađivati vašeg psa bez grižnje savjeti, ali, naravno, umjereno. Cjelovito brašno, jaja, krumpir, mrkva, špinat, zobene pahuljice, krem sir, svježi sir ili goveđa juha. Ovu raznoliku hranu moguće je kombinirati u ukusnim kolačićima. Također možete sami pripremiti kolačiće za pse s mesom ili ribom. Najbolje je koristiti mljeveno meso ili nježne filete ribe koje možete pasirati u pire i tako dobro umiješati u tijesto.
Koliko je komplicirano pripremiti kolačiće za pse?
Ako već imate neko iskustvo u pripremi pseće hrane, brzo ćete naučiti koje sastojke možete koristiti i kombinirati u domaćim psećim kolačićima. No čak i ako ste psa hranili samo suhom ili mokrom hranom, pečenje psećih kolačića dobar je početak za bliži uvid u prehranu vašeg ljubimca. Nakon jedne ili dvije probne pripreme, brzo ćete postati pravi majstor. Također, vaš će pas zajamčeno biti oduševljen novim, domaćim kolačićima.
Kako pravilno čuvati kolačiće za pse?
Bez obzira želite li kolačiće za pse pokloniti ili čuvati za svojeg ljubimca, važno ih je dobro osušiti nakon pečenja. Što su kolačići suši, to će duže ostati svježi. Budući da ih sami pečete bez konzervansa, naravno da postoji veći rizik da kolačići postanu pljesnivi. No, sljedećim trikovima možete osigurati da domaći kolačići za pse traju nekoliko tjedana bez ikakvih problema.
- Ostavite kolačiće za pse da se suše u pećnici nakon pečenja. Podesite temperaturu pećnice na oko 50-100 stupnjeva i ostavite vrata pećnice malo otvorenima (primjerice, umetanjem drvene kuhače). To omogućuje da vlaga isparava i keksi se intenzivno suše na toplom zraku.
- Pseće kolačiće možete staviti u ravnu posudu na toplu grijalicu na nekoliko sati. Ali pripazite da se vaš pas ne domogne kolačića jer bi mu tako topli mogli uzrokovati probavne tegobe.
- Pri skladištenju kolačića također trebate paziti na vlagu. Stoga hermetički zatvoreni plastični spremnici ili plastične vrećice nisu prikladne za čuvanje kolačića. Preporučujemo dobro poznate limene posude za kolačiće ili male vrećice od tkanine iz kojih može izići postojeća vlaga.
Dobro sušeni i skladišteni kolačići za pse lako se mogu čuvati u smočnici nekoliko tjedana. Kolačići za pse s mesom ili ribom, međutim, imaju nešto kraći rok trajanja od integralnih kolačića i zato ih treba potrošiti u roku od tri do pet dana. Također je potrebno kolačiće koji sadrže meso ili ribu čuvati u hladnjaku. Kako bi ih dulje imali, kolačiće za pse možete jednostavno zamrznuti u vrećicama i po potrebi ih odmrzavati. Kolačići se mogu čuvati zamrznuti nekoliko mjeseci (do oko godinu dana).
Što mi je potrebno za pripremu psećih kolačića?
Kolačići za pse lako se mogu napraviti od sastojaka koje obično imate kod kuće. Za obradu sastojaka ili pečenje ne trebaju vam nikakvi posebni kućanski uređaji. Naravno, dobar kuhinjski robot olakšat će vam posao, ali tijesto za kolačiće za pse možete napraviti i pjenjačom. Za pečenje vam je potreban samo lim za pečenje i pećnica. Ako želite češće sami izrađivati kolačiće za pse, limovi za pečenje, koji se obično upotrebljavaju za pripremu krumpira s malo masnoće, vrlo su korisni. Silikonski kalupi preokrenuti naopako idealni su za pseće kolačiće jer se tijesto lako može napuniti u male utore, a štede vam i vrijeme jer nećete imati problema s izrezivanjem kolačića ili ručnim oblikovanjem.
Kolačići za pse: koji recept je najbolji?
Na internetu možete pronaći brojne recepte za domaće kolačiće za pse. Ali s toliko mnogo izbora, ponekad je teško pronaći pravi recept za svojeg psa. Naš savjet: ne gubite vrijeme tražeći recepte, samo započnite s pripremom. Razmislite koje sastojke imate doma i što se s njima može ispeći. Ili razmislite o tome što vaš pas najviše voli jesti i potražite odgovarajući recept za pseće kolačiće od tih sastojaka. Kolačići za pse bez žitarica također su vrlo popularni, i to ne samo kod pasa s alergijama. Psi općenito teško probavljaju žitarice i one mogu dovesti do intolerancija. Pustite mašti na volju i krenite mijesiti. Nakon što isprobate jedan ili dva recepta, brzo ćete steći osjećaj za sastojke koji se mogu koristiti za pečenje ukusnih psećih kolačića i kako ih kombinirati.
Sljedeće recepte također možete izmijeniti prema vašem ukusu. Sigurno postoji kolačić za svakog psa i vlasnika!
Šest recepata za pseće kolačiće
Kosti s jetrenom paštetom
Sastojci za cca 350 kosti:
- 1 jaje 250 g jetrene paštete
- 500 g fino mljevenih zobenih pahuljica
- 300 g svježeg sira
- 100 ml suncokretovog ulja
- (krumpirovo) brašno za posipanje po radnoj površini
Priprema
Pomiješajte sve sastojke u posudi i ostavite da odstoje u hladnjaku oko sat vremena. Ako je tijesto još uvijek prevlažno za razvlačenje, dodajte još zobenih pahuljica ili (krumpirovog) brašna. Zatim razvaljajte tijesto debljine oko 1 cm na pobrašnjenoj radnoj površini. Pecite na temperaturi od 150 stupnjeva oko 30 minuta i ostavite da se osuše u isključenoj pećnici.
Poslastice od tunjevine
Sastojci:
- 1 konzerva tunjevine u vlastitom soku
- 1 jaje
- prstohvat peršina (sjeckan)
- (krumpirovo) brašno, kukuruzna krupica ili zobene pahuljice za zgušnjavanje (po potrebi)
Priprema
Sve sastojke pomiješajte i oblikujte kuglice. Ako upotrebljavate kukuruznu krupicu, neka tijesto ostane vlažno. Veličinu kolačića možete mijenjati prema ukusu i veličini vašeg psa. Kolačiće pecite oko 30 minuta na 150 stupnjeva. Vrijeme pečenja može biti kraće ili duže, ovisno o veličini kuglica. Ostavite da se osuše u isključenoj pećnici.
Praline od sira
Sastojci:
- 200 g fino mljevenih zobenih pahuljica
- 100 g pirovog brašna oko
- 6 čajne žličice mlaćenice (tako da tijesto dobije dobru konzistenciju)
- 5 čajne žličice ulja (npr. ulje šafranike ili maslinovo ulje)
- 1 jaje
- 1 čajne žličice javorovog sirupa
- 150 g posnog sira
Priprema
Sve sastojke dobro promiješajte u zdjeli i oblikujte male kuglice ili druge oblike. Zatim pecite na 180 stupnjeva oko 25 minuta.
Zooplus kuglice
Sastojci (za oko 170 komada):
- 2 mrkve
- 2 banane
- 400g krumpirovog brašna
- 200 g zobenih pahuljica ili kukuruzne krupice
- 100 ml ulja vode po potrebi
Priprema
Narežite mrkvu, a banane vilicom zgnječite u kašu. Pomiješajte sve sastojke. Ako umjesto zobenih pahuljica koristite kukuruznu krupicu, pobrinite se da je tijesto malo vlažnije. Ako je tijesto presuho, dodajte malo vode. Zatim rukama oblikujte kuglice od približno 1-2 cm i pecite 25 minuta na približno 150 stupnjeva u pećnici s ventilatorom. Ostavite da se suše preko noći u otvorenoj pećnici. Zatim, ako želite, možete ukrasiti kolačiće malim kupljenim poslasticama. Jednostavno ih zalijepite čvrsto tučenim bjelanjkom na ohlađene kuglice i ponovo pecite u pećnici oko 10 minuta na 150 stupnjeva.
Krekeri od sira
Sastojci:
- 100 g naribanog sira
- 100 g svježeg kravljeg sira
- 1 jaje
- 50 g izmrvljenih hrskavih krekera
- 200 g brašna
- 1 čajna žličica ulja
- malo vode u slučaju da je tijesto pretvrdo
Priprema
Sve sastojke dobro pomiješajte i oblikujte tijesto u male kuglice ili štapiće duljine prsta. Zatim pecite na 180 stupnjeva oko 25 minuta. Ostavite da se osuše u isključenoj pećnici.
Keksi s jabukom i jogurtom
Sastojci:
- 100 g pirovog brašna
- 100 g zobenih pahuljica
- 50 g rižinog brašna
- 1 čajna žličica meda
- 1 naribana jabuka
- 150 g običnog jogurta
- prstohvat cimeta
Priprema
Sve sastojke dobro promiješajte i razvaljajte tijesto debljine oko 1 cm. Izrežite okrugle kekse ili božićne oblike. Pecite na 150 stupnjeva oko 45 minuta. Ako želite da keksi budu suši (imaju duži vijek trajanja), pustite ih da se osuše na niskoj temperaturi (po potrebi ostavite vrata pećnice malo otvorena). Želimo vam puno zabave prilikom pripreme psećih kolačića, a vašem ljubimcu želimo dobar tek!
Kreativni pokloni za vlasnike pasa
Blagdani su pred vratima, a vi još uvijek tražite prikladan poklon za vašeg ljubimca ili prijatelja koji ima psa? Domaći su kolačići za pse pun pogodak. Lijepo upakirani u limenu posudu ili ukrasnu vrećicu od tkanine, domaći kolačići vrlo su osoban i jedinstven poklon za sve ljubitelje pasa.